İlişki Koçluğu Eğitimi
‘’İlişki, aynı hareketi yapmak değildir, aynı ritmi hissedip uyumlu hareket etmektir!’’
Bu eğitim, koçlara diğer koçluk türlerinden farklı olarak, yalnızca kişileri değil, aralarındaki ilişkiyi okuyabilme ve bu ilişkiye koçluk yapabilme bilgi ve becerisi kazandırmak üzere tasarlanmıştır.
Burada söz konusu olan ilişki, öncelikli olarak duygusal yaşamlarında yolları kesişmiş olan partnerler arasındaki ilişkidir. Bununla beraber, partnerimiz ile kurduğumuz ilişkimizdeki bireysel duruşumuz; partnerimizden ve ilişkimizden beklentilerimiz; partnerimize ve ilişkimize katkı verme biçimimiz, yıllar öncesinde ebeveynlerimiz ile kurulan ilişkilerimiz ile yakın bağlantılıdır. Bu nedenle, anne-baba-çocuk da eğitimin yer verdiği öncelikli ilişkilerdendir.
Hayatımızın temelinde ilişkilerimiz yer alır. Dışarıdan ihtiyaç duyduklarımızı karşılayan, bizi biz yapan ilişkilerimizdir. Onlar ile gelişir; dönüşürüz. Bu nedenle, ilişkilerimizin dengeli ve sürdürülebilir; kendimiz, değerlerimiz ve yaşam biçimlerimiz ile uyumlu olmaları, hayat tatminimiz açısından önceliğimizdir. İlişki becerilerimizi, ilk kez ebeveynlerimiz aracılığıyla birebir yaşayarak ya da onları gözlemleyerek öğreniyoruz. Bu becerileri aldığımız/modellediğimiz kişiler, sağlıklı ya da sağlıksız bireyler olabiliyorlar. Özellikle sağlıksız bireyleri modellemişsek, bu hayatımızın devamındaki ilişkilerde de kendini gösterebiliyor. Bazı insanlar mutlu, dengeli, tatminkar ilişkiler yaşarlarken bazıları neden mutsuz, dengesiz ve tatminsiz ilişkileri sürdürmeye devam ediyorlar.
Sürdürülebilir olmayacağını ilk andan farkettiğimiz bir ilişkiye girmeme tercihimizi kullansak ya da güzel giden bir ilişki içerisindeyken problemler ile karşı karşıya kaldığımızda, onları sağlıklı ve ilişkiyi güçlendirecek biçimde ele alabilsek, nasıl olurdu?
Problemler, doğru ele alındıklarında ilişkinin temelini sağlamlaştıracı görev görürler. İstenen, beklenen, arzu edilen ilişkiler kurulabilirler. Sağlıksız ilişki kurma biçimleri farkındalık ve emek ile sağlıklı ilişki kurma biçimi ile değiştirilebilirler. İki kişi “çok temel” dedikleri farklara rağmen, bir arada kalmak ve ilişkilerini yürütmek istiyorlarsa, bunu yapabilirler. Peki nasıl? İlişki Koçu bunlar ve bunlar gibi durumlar yaşanırken çiftin yolculuklarına dahil olur; çiftin iletişim ve ilişki kurma döngülerini okuyup çifte yansıtarak, ilişkilerinin sürdürülebilir ve doyumlu olabilmesi için ilişkiyi yapılandırarak çifte eşlik ve ortaklık eder. Bu ortaklık esnasında, esas olan bireylerin ortak ilişkileri ile ilgili ortak bir amaçlarının olması ve bu sürece ne kadar adanmış olduklarıdır.
Eğitim, bir ilişkiye koçluk yapma konusunda bilgi ve becerilerin yanı sıra, “ilişki” özelinde koçluk almak isteyen kişilere koçluk yapabilmenin detaylarına da giriyor. Kişinin kendi ile iletişimi, sürekli benzer kişileri hayatına çekmesi (onları çekici bulması), mutlu olmadığı ilişkilerde ısrar etmesi, sürdürülebilir bir ilişki istemesine rağmen ard arda sürmeyen, süremeyen ilişkileri yaşamına dahil etmesi, Mükemmel Adam/ Mükemmel Kadın arayışı, ben ve biz kavramları vb. ilişkilere dahil birçok alan üzerinden yansıtmalı olarak uzman bir İlişki Koçu’nun bilmesi gereken yapıtaşları da eğitim dahilinde katılımcılar ile interaktif biçimde konuşuluyor, detaylanıyor, paylaşılıyor.
İlişki Koçu, danışanının ilişkisini farklı bir açıdan görmesini sağlar. Koç ile danışan, danışanın kötü ilişkilerini geride bırakması, gerekiyorsa ilişkilerini değiştirmesi ve ileriye dönük sağlıklı ve sürdürülebilir ilişkiler kurması için birlikte çalışırlar.
İlişki Koçu, sınır, kararlılık ve dürüst iletişim gibi sağlıklı ilişki becerileri kazanması için hedefler koymasında danışanını destekler. Koç, danışanına çeşitli düzeylerde dinleme, etkili sorular sorma ve karşısındaki insanla nasıl “biz” olunacağına dair beceriler üzerine konuşur; danışan bu becerilerle donatıldığında, ilişkileriyle ilgili sağlıklı ve bilinçli kararlar verebilme güveni kazanır.
İlişki Koçu, danışanının kendi ihtiyaçları ile ilişkide olduğu kişinin ihtiyaçları arasında denge kurabilmesini, böylece doyumlu bir ilişki inşa etmesini destekler. Bunun için, başarılı bir İlişki Koçu’nun kendi hayatında da bu dengeyi nasıl kuracağını bilen ve bunu yaşamının bir parçası haline getiren bir anlayışa sahip olması gerekir. İlişki Koçu, danışanlarının dürüst ve hassas olmaları için güvenli bir zemin hazırlar. İlişki modelleri ve beklentilerini objektif ve gerçek benlikleriyle keşfetmek için danışanlarını destekler. İlişki Koçu, sağlıklı ilişkiler yaratmak için kendi yolunda olmalıdır ve danışanlarından almalarını istediği sorumlulukları, açık, dürüst ve hassas bir alanda kendisi de alıyor olmalıdır.
İlişkileri uzmanlık alanı olarak seçen koçlar, kendi ilişki becerilerini geliştirmeleri için de çalışmalı ve danışanlarının hayatlarının her alanında sağlıklı ve canlı ilişkiler yaratmalarını desteklemek için hevesli olmalıdırlar.
Eğitim süresi 2 gündür. Temel koçluk eğitimini almış olmayı gerektirir.